Ні для кого не секрет, що мозок згодом починає працювати гірше та старіє, як і весь організм. Але на швидкість процесу старіння може впливати і харчування, і спосіб життя загалом. Ось які напої здатні швидко зістарити ваш мозок.

Якщо хочете залишатися здоровим і сильним до самої старості, необхідно відмовитися від вживання деяких напоїв:

  1. Содовмісні напої — у виданні Alzheimer's & Dementia 2017 року було опубліковано дослідження, що доводить, що содові напої пов'язані з прискореним старінням мозку. Учасники, які щодня протягом багатьох років випивали хоча б один такий напій, страждали через погану пам'ять. А ще більша частина піддослідних мала низький рівень гіпокампу (частина мозку, яка відповідає за навчання).
  2. Алкоголь – навіть якщо пити невелику кількість алкоголю, він все одно негативно впливатиме на процес старіння мозку. Хоча результати досліджень на цю тему є досить суперечливими. Раніше вважалося, що люди, які регулярно випивають келих червоного вина, рідше страждають на деменцію або хворобу Альцгеймера. Однак у 2022 році було проведено нові експерименти, які показали, що навіть невеликі дози алкоголю можуть негативно вплинути на мозок. У Nature опублікували результати дослідження, що довели, що алкогольні напої зменшують кількість сірої та білої речовини в мозку (а вони відповідають за різні когнітивні функції).
  3. Дієтичні газовані напої – вченими було виявлено зв'язок між здоров'ям мозку та вживанням дієтичних газованих напоїв. Згідно з результатами дослідження, учасники, які щодня вживали такі напої, мали майже втричі більший ризик захворіти на деменцію або пережити інсульт.

Читайте також:

Пекельний вибух у столиці Вірменії: палає торговий центр, дим видно за кілометри

Найпотужніший вибух на пляжі під Одесою: з'явилося відео. Гримнуло прямо у воді

Розпорошення радіації на Запорізькій АЕС може розпочатися будь-якої миті. Людей уже попередили