Як показують різні міжнародні дослідження, незадоволені своїм сном і вважають, що страждають на безсоння, до 30% населення земної кулі. Адже саме безсоння дуже підвищує ризик розвитку хронічних серцево-судинних захворювань, інфарктів та інсультів. Саме тому над вирішенням цієї проблеми б'ються багато вчених.

Як правило, на питання, що ви робите, якщо не можете заснути, 50% відповідають, що просто лежать у темряві. Беруть до рук смартфон 36%, читають, дивляться серіали або слухають музику 28%. Інші заварюють чай (5%), приймають снодійні препарати (4%), п'ють заспокійливі збори чи тепле молоко (5%).

Адже всі ці малоефективні засоби можна залишити в минулому. Ще б пак, експерт зі сну розкрив метод, який допоможе заснути за лічені хвилини.

Так, доктор Люк Ф. Бодуа, творець популярної програми для смартфонів mySleepButton, заявив, що знає дуже простий та ефективний метод, який не тільки значно прискорює процес засинання, але й допомагає покращити якість сну. І все, що необхідно для цього зробити – відволікти свій розум.

Іншими словами, йдеться про когнітивну перетасовку (cognitive shuffle). Застосовуючи цей спосіб боротьби з безсонням, потрібно зосередитися на переборі випадкових думок і картинок у своїй свідомості так, щоб мозок не встигав їх осмислити і, отже, запустити процес обмірковування та занепокоєння щодо певних речей.

Перемішані думки не тільки обманюють регулятори сну, змушуючи їх думати, що настав час спати, але, за словами Бодуана, ще й відволікають мізки від поточних турбот.

"Дослідники сну з'ясували, що, засинаючи, люди часто бачать візуальні образи та мікросни, які допомагають їм заснути", - каже Люк Бодуан, вчений-когнітивіст, який працює з цією методикою. "І, навпаки, продовження вербального, аналітичного та інтелектуального процесів може відстрочити настання сну".

На відміну від підрахунку баранчиків (овець, слонів та інших тварин), що може ще більше стурбувати через свою повсякденність, когнітивне перетасовування, за словами Бодуана, "дає мозку достатньо іграшок, з якими можна грати, але не дає багато інформації для стимуляції розумової діяльності”.

Отже, як застосувати цю техніку? інструкцію з п'яти кроків.

  1. Наберіть букву.

  2. Візуалізуйте слово, що починається з цієї літери, і переконайтеся, що воно нейтральне і складається щонайменше з п'яти літер. Повільно промовте його про себе. Наприклад, добрим прикладом буде слово "сонце".

  3. Далі для кожної літери обраного слова потрібно вигадати нові слова, що починаються з цієї літери. Наприклад, якщо ви вибрали слово "кухоль", ви можете візуалізувати кукурудзу, юшку, хом'ячка, олівець і лампочку. Бодуан рекомендує зупинитися і продумувати кожне слово замість того, щоб перескакувати з одного на інше. До речі, важливо вибирати слова, які не викликають у людини стресових асоціацій. Так, точно варто відмовитися від слів, на кшталт "змія", "смерть", "випробування", "сварка" тощо.

  4. Коли перша літера вичерпає себе, переходьте до наступної літери вибраного слова і робіть те саме.

  5. Робіть це, доки не заснете - зазвичай для цього знадобиться не більше 15 хвилин.

Зазначимо, що метод доктора Бодуа не піддавався рецензування, як це заведено в галузі наукових досліджень, але ніякої шкоди чи ризику він точно не несе, тому радимо вам особисто випробувати його на собі. Особливо, якщо у вас є проблеми із засипанням.

Читайте також:

Повстання проти Путіна: еліти за спиною диктатора збираються покінчити з війною

Генерал розповів, чому Путін у паніці прокидається о другій годині ночі

Третій за добу: ЗСУ збили черговий російський гелікоптер Ка-52, яким так пишається Шойгу