В Україні можуть підвищиться суми страхових виплат ОСАЦВ

Не так давно Транспортне Страхове бюро звернулося в Національний банк України з пропозицією підняти суми страхових виплат ОСЦПВ, тобто по автоцивілці, а також підвищити ліміт виплат по європротоколу. Експерти на таку пропозицію відповідають, що ідея правильна, проте автомобілісти нові витрати можуть не потягнути. Про це повідомляє iнформаційний портал "OBOZREVATEL".

Минулого разу суми по ОСЦПВ підвищувалися всього два роки тому-в 2019 році. Тоді було вирішено, що виплата з нанесення шкоди майну потерпілого встановлюється на рівні 130 тисяч гривень, а виплата за фактом шкоди здоров'ю і життю — в два рази більше, 260 тисяч гривень.

Розмір подібних страхових виплат повинен зростати відповідно до показників інфляції, тому в Нацбанк і надійшла пропозиція про те, щоб підвищити поріг відшкодування за шкоду майну до 160 тисяч гривень, а за шкоду здоров'ю і життю — до 320 тисяч гривень. Крім цього, пропонується підвищити виплати по європротоколу, з 50 тисяч до 80.

Експерти висловлюють загальну згоду в тому, що вже з'явилася необхідність перегляду лімітів страхових виплат. Наприклад, останнім часом зросла вартість відновлювальних робіт, відбуваються індексації зарплат і так далі.

Крім того, низькі ліміти відшкодування загрожують суті європротоколу, оскільки нерідко автомобілісти бояться його оформляти навіть при невеликих ДТП. Справа в тому, що в момент підписання європротоколу, пост-фактум водій не зможе отримати суму, що перевищує встановлений ліміт. Він також не передбачає виклик поліції, проте водії не завжди можуть правильно оцінити завдані збитки, вже не кажучи про прихований збиток, який розпізнати можна тільки на станції технічного обслуговування. Тому водії воліють викликати поліцію і створювати 3-годинні пробки, чекаючи оформлення.

Незважаючи на те, що підвищення лімітів виплати страховки дозволить автомобілістам користуватися їй більш впевнено, страхові компанії повинні будуть звідкись брати на це гроші, тобто зросте вартість страхового поліса.

Експерти, однак, запевняють, що вартість поліса, незважаючи на істотне зростання ліміту страхових виплат, так само різко не підніметься, оскільки вартість поліса не пропорційна виплатам. Так чи інакше, в разі підвищення лімітів, автомобілістам повинні платити на 3-5% більше внесків, проте практика показує, що зазвичай вартість поліса зростає на 10-20%, що вже, звичайно, серйозно б'є по гаманцю.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у Рівненській області сталася трагічна ДТП за участю фури.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Одесі на складах АТБ сталася масштабна пожежа, яку гасило понад вісімдесят рятувальників.

Також "Hyser" писав, що під Києвом сталася ДТП за участю фури, в якій загинула дитина.