За статистикою мобільними телефонами сьогодні користуються три з чотирьох мешканців Землі. І українці - не виняток. При цьому примусу з боку держави прив'язувати sim-карту до паспорту немає і дана процедура проходить виключно за ініціативи клієнта. Однак все може змінитися незабаром.

Так, депутати Верховної Ради ось уже вкотре хочуть запровадити обов’язкову реєстрацію всіх власників sim-карток в Україні та мобільних телефонів. При цьому всіх, хто відмовиться проходити процедуру, планують від мобільного зв'язку відключати.

Причин для такого жорсткого примусу нарахували можновладці не одну. Так, по-перше, влада хоче зменшити відсоток крадіжок смартфонів. А другою, і глобальною, причиною називається контрабанда смартфонів з-за кордону, адже минаючи митницю, в Україну за підрахунками ввозяться телефони та інша техніка на мільярди гривень.

Ну а поки смартфони і номери не реєструються, скористатися контрабандною або краденою технікою може хто завгодно.

Так, досить популярною схемою шахрайства є така: зловмисники телефонують оператору, називають номер телефону "жертви" і кажуть, що втратили телефон із карткою, при цьому називаючи співробітнику компанії останні контакти. Номер відновлюється, а от пошта, акаунти в соціальних мережах і навіть банківський рахунок опиняються в руках злодіїв.

Крім того,шахраї часто телефонують українцям з неідентифікованих номерів під виглядом колекторів, і навіть кіберполіція не може їх потім знайти.

Зазначимо, що якщо у Верховній Раді України знайдеться достатня кількість голосів "ЗА", то мобільні оператори будуть змушені дуже оперативно створити можливості для швидкої реєстрації мобільних телефонів, щоб в суспільстві не виник колапс.

Попередньо зміни вступлять в силу в 2023 році, але всім мобільним операторам слід підготуватись заздалегідь, аби по факту ухвалення рішення оперативно оповістити всіх своїх абонентів про терміни укладення договорів.

Наразі, аби перевірити, чи прив'язана SIM-картка до паспорта, можна просто зателефонувавши в центр обслуговування або відвідавши найближчий магазин необхідного мобільного оператора.

Номери контакт-центрів мобільних операторів такі:

  • Київстар-466
  • Vodafone - 111
  • lifecell - 5433

Раніше "Hyser" писав про те, що жителі області залишаться без зв'язку "Київстар", на що є своя причина.

Також наш портал повідомляв, що "Київстар" обрадував дешевими пропозиціями.

Нагадуємо, що "Vodafone" обрадував українців безкоштовним інтернетом.