Фахівці розповіли, як утилізувати ртуть, якщо розбився градусник.

В першу чергу приміщення, де це сталося, повинні покинути всі люди, особливо діти. Вікно потрібно відкрити для провітрювання, а двері закрити, щоб уникнути протягу. Після цього прикрийте обличчя хоча б вологою марлевою пов'язкою і негайно починайте збирати ртуть, пишуть росЗМІ.

що робити, якщо розбився ртутний градусник, фото: YouTube

Тільки не поспішайте змітати ртуть віником або збирати пилососом, адже цим можна зробити тільки гірше. Куди безпечніше буде використати звичайну медичну грушу або аркуш паперу і в'язальну спицю або товсту голку. Також ще деякі беруть шматочки пластиру, але якщо мова йде про збір найдрібніших крапель.

Після того як зберете ртуть, її слід покласти в банку і закрити її кришкою. Потім ретельно вимийте те місце, де була розлита ртуть. До речі, можна протерти це місце розчином марганцю або мильно-содовим розчином. І не забудьте в кінці добре вимити руки.

що робити при розливі малої кількості ртуті, фото: Українська правда

Банку краще здати фахівцям будь-якого демеркуризаційного центру. Головне не викидайте ртуть в унітаз або в сміттєпровід.

Варто відзначити і основні ознаки отруєння ртуттю, серед яких загальна слабкість, головний біль, біль при ковтанні, підвищення температури. Всі ці симптоми, як правило, з'являються через 8-24 години. Ще трохи пізніше можуть також почати боліти ясна, відчуватися болю в животі, спостерігатися шлункові розлади, іноді запалення легенів.

Раніше "Hyser" писав про те, що у Львові ціла родина отруїлася чадним газом.

Також наш портал повідомляв, що стало відомо, чому яблука небезпечно зберігати поруч з картоплею.

Нагадуємо, що українців масово напихають фальсифікатом ковбаси і відомо, який виробник це робить.