Свого часу спільні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2017" вважали підготовкою до масштабної війни в Європі.

Назва "держави" Вейшнорія з'явилася під час російсько-білоруських військових навчань 2017 року. Тоді, за легендою, Вейшнорія напала на Білорусь. Користувачі соцмереж вирішили доповнити фантазії російських та білоруських військових та придумали Вейшнорії валюту, "міністерство закордонних справ" та державну символіку. Вигадана держава також має свій сайт, на якому можна отримати "громадянство". На сайті є інформація про "історію" народу Вейшнорії. Також ця "держава" має віртуальний парламент із провладними депутатами та опозицією.

І ось через 5 років після утворення, білоруський суд ухвалює рішення, що сторінки Вейшнорії у всіх соціальних мережах являються екстремістськими. Відповідне засідання відбулося 19 серпня 2022 року.

До переліку екстремістських увійшли YouTube-канал Вейшнорії, сторінки вигаданої держави в мережах "ВКонтакте", Facebook, Instagram, "Одноклассники", аккаунт у TikTok, а також канал і чат у месенджері Telegram.

Про це повідомляє російське видання "Медуза" з посиланням на правозахисний центр "Весна".

Довідка: Вейшнорія - віртуальна держава, що відповідно до легенди військових навчань "Захід-2017" є умовним супротивником союзу Росії та Білорусі. З 29-30 серпня 2017 року "органи влади" Вейшнорії представлені в Інтернеті. На картах вигадана країна Вейшнорія займає частину території Гродненської, Вітебської та Мінської областей та невеличку частинку Польщі.

Читайте також

Україна змогла зробити Чорноморський флот Росії безпорадним, - Politico

ЗСУ нарешті отримають ударну авіацію з-за кордону. Почалося

Анна Кошмал зі "Сватів" показала свого загадкового чоловіка