Про нідерландського художника-постімпресіоніста Ван Гога відомо те, що за понад 10 років вінстворив 2 100 творів, у тому числі близько 860 картин, написаних олією. Серед них – портрети, автопортрети, натюрморти, а також пейзажі із зображенням оливкових дерев, кипарисів, полів пшениці і соняшників. А деякі його полотна знаходять навіть зараз.

Стало відомо, що сучасні технології дозволили відтворити приховану картину Ван Гога. Так, штучний інтелект знайшов під шаром іншої картини раніше невідомий твір Ван Гога. На картині живописець на яскравому синьому тлі зобразив двох оголених чоловіків, які борються. Про знахідку написало ТСН.

Зазвичай художники використовують своє полотно повторно або з економії, або ж робота їм не сподобалась. Але вже ніхто напевне не дізнається причини, чому Ван Гог вирішив зафарбувати борців.

Вперше "приховану" картину виявили на рентгенівському знімку у 2012 році. Тепер же вчені змогли відтворити її у повному кольорі.

Відтворювали роботу Ван Гога нейробіолог Ентоні Бурашед та фізик Джордж Канн, обидва кандидати наук в Університетському коледжі Лондона. Працюючи разом з математиком і креативним директором Єспером Ерікссоном, двоє вчених використовували рентгенівські промені, штучний інтелект та 3D-друк, щоб домогтися повного відтворення картини.

От факти з біографії видатного голландського майстра. Ван Гог прибув до Антверпену у 1885 році і вступив до художньої академії наступного року. Частина навчального курсу включала малювання борців. Ван Гог сказав своєму братові Тео: “Мені дуже подобається це робити. Цього тижня я намалював двох оголених борців”. Але самої картини у спадщині митця не було.

Зображення борців було знайдено під “Натюрмортом з луговими квітами та трояндами”. Йдеться про намальовану олійними фарбами картину розміром 100х80 см, датовану 1886-1887 роками.

Знахідка перебувала у нідерландському музеї Креллер-Мюллера в Оттерло. Зараз її виставили у Парижі. Очікується, що “раніше невідомого Ван Гога” продадуть з аукціону.

Читайте також:

У Росії згоріли два автовози з новими Ладами для сімей окупантів

ЗСУ починають наступати по всій лінії фронту: у Зеленського заявили про початок "спеки"

"Перекосили" один одного: російські контрактники відкрили вогонь по ФСБшникам