Стало відомо, що Басманний районний суд Москви заочно засудив українську телеведучу Марію Єфросинину до 7 років колонії за звинуваченням у поширенні військових "фейків" за мотивами політичної ненависті.

Окрім того, російський суд заборонив українській журналістці адмініструвати сторінки в інтернеті протягом трьох років.

Як пише SotaVision, у суді прокурор повідомив, що при дослідженні доказів "були вивчені свідчення осіб, які мають спеціальні знання та з підтвердженою компетенцією".

Звинувачення вимагало для Єфросиніної сім років колонії загального режиму, але просило врахувати, що має маленьку дитину.

Нагадаємо, що кримінальну справу на телеведучу в Росії порушили 7 квітня 2022 року. Приводом для переслідування стали пости Єфросініної в Instagram (п. "д" ч. 2 ст. 207.3 КК РФ) - про це сказано в ухвалі, опублікованій на офіційному порталі судів загальної юрисдикції Москви. 27 січня 2023 року в країні-агресорі РФ Єфросинину внесли до бази розшуку МВС, а в березні МВС РФ оголосило Єфросинину у розшук. У травні того ж року Басманний районний суд заочно відправив її до СІЗО.

Коментуючи свій заочний "арешт" навесні, Єфоросініна написала, що це її "не може не тішити".

"Продовжуємо в тому ж дусі – говоримо правду, не замовчуємо знищення українського народу кривавим режимом плівки з бункера!", – писала тоді в пості телеведуча.

Єфросиніна вже відреагувала на "вирок". Так, 15 вересня українці в Instаgram прокоментували інформацію про те, що в країні-агресорі РФ Басманний районний суд Москви заочно засудив її до семи років колонії у справі про нібито поширення військових "фейків" за мотивами політичної ненависті.

Вона написала, що "Росія – це дзеркало, це темрява, а не країна. Це вигнанець, який підтримує кисень під ковпаком режиму, клепаючи такі вироки всім, хто каже правду!"

"Мені начхати на всі ці вироки! Знаєте, чому? Тому що цей цирк для вас, щоби навіть не намагалися висунути свої мови щось висловити. Тому що я вільна: у своїх діях, у позначенні своєї позиції, у своїх рішеннях!"

Я вільна у своїй країні! А ви ні!

Я вільніший за вас, рабів! І вашої всієї плішивої влади! Вона піде рано чи пізно! Вона залишить вас у руїнах свого погляду перед усім світом. Ми нашу країну відновимо, бо люди, які мають сенс, мають силу! А ось як житимете ви?", - додала Єфросиніна, звертаючись до росіян.

Посилання :

  • Марія Єфросиніна – уродженка Керчі (Крим). Наразі вона співпрацює з українським "Новим каналом". 2022 року Єфросиніна вела український національний відбір на конкурс "Євробачення". 2018 року телеведуча стала почесним послом ООН.

До речі, раніше схожі вироки російське правосуддя винесло журналісту Олександру Невзорову та блогерці Ніцці Білоцерківській, а нещодавно до списку "неугодних Росії" додали продюсера Олександра Роднянського.

Тим часом рідна сестра Маші Єфросініної, Ліза Ющенко, живе в Москві, мовчить про війну і насолоджується життям. Нещодавно вона розважалася у Монако на вечірці з росіянами.

Читайте також:

Лікарі роблять усе можливе: співак Ігор Ніколаєв у тяжкому стані потрапив до лікарні

Люди не стримували сліз: на "Голос країни" прийшов воїн ЗСУ і заспівав пісню про невідомого героя. Відео

Не стало легендарного британського актора-гумориста