Стало відомо, що на 82 році життя помер ірландський і британський актор, який зіграв Альбуса Дамблдора в серії фільмів "Гаррі Поттер", Майкл Гембон. В останні роки Гембон не знімався через хворобу Альцгеймера - він забував слова.

Однак причиною смерті є ускладнення під час нападу пневмонії. Майкл Гембон мирно пішов із життя в лікарні, поряд з ним перебували дружина Енн та син Фергюсон.

"Улюблений чоловік і батько Майкл мирно помер у шпиталі після нападу пневмонії, поряд з його ліжком перебували дружина Енн та син Фергюсон", - пише британське видання.

"Ми спустошені, повідомляючи про втрату сера Майкла Гембона", - сказано в повідомленні, опублікованому від імені дружини актора Леді Гембон та його сина Фергюса Гембона.

У актора залишилися троє синів - 56-річний син Фергюс від шлюбу з британською актрисою Енн Міллер і 16-річний Майкл і 14-річний Вільям від його коханої Філіппи Харт.

Гембон народився 19 жовтня 1940 року у Дубліні. До 1945 року він жив із батьками у цьому місті, після чого його батько отримав роботу з відновлення зруйнованого бомбардуваннями Лондона, родина переїхала до Англії. Гембон навчався у католицькому коледжі, проте кинув навчання та влаштувався на інструментальний завод, де працював протягом семи років.

Свою кар'єру актора Майкл Гембон розпочав із Британського Національного театру, яким керував Лоренс Олів'є. Там він зіграв таких персонажів, як Король Лір, Отелло та Марк Антоній.

У кіно він почав зніматися з 1965 року. Вперше він з'явився в епізоді фільму Отелло. Протягом близько двадцяти років грав у кіно другорядні та епізодичні ролі, будучи відомим театральним майстром.

1985 року Гембон виконав роль Оскара Уайльда у фільмі «Оскар», після чого став отримувати головні ролі у багатьох кінокартинах.

Він отримав світову популярність завдяки ролі директора школи магії Альбуса Дамблдора у фільмах про Гаррі Поттера.

Майкл Гембон був другим актором, який виконував роль Дамблдора. Він почав грати у третій серії франшизи, замінивши іншого ірландського актора Річарда Харріса, який помер у 2002 році. Гембон, як повідомлялося, взяв роль з великою повагою до попередника, зберігши у Дамблдора сліди ірландського акценту, якого сам позбувся за час гри в театрі.

Також Майкл Гембон відомий за фільмами "Король говорить", "Книга Ілая", "Омен", "Емма", "Kingsman: Золоте кільце", "Сонна Лощина", "Кухар, злодій, його дружина та її коханець", " Листковий торт".

Загалом його фільмографія налічує 193 проекти.

За свою шістдесятирічну кар'єру Гембон тричі отримав престижну британську театральну премію Лоренса Олів'є, чотири рази був нагороджений телепремією BAFTA як найкращий актор (1987, 2000, 2001, 2002), номінований на премії "Еммі" (20) ).

Був одним із найшанованіших британських акторів. Командор ордену Британської імперії. Чотири рази отримував телепремію BAFTA як найкращий актор.

1999 року королева Єлизавета II присвятила його в лицарі за заслуги перед драматичним мистецтвом.

Маючи значну фігуру і суворі риси обличчя, Гембон у всіх інтерв'ю називав себе схожим на менеджера універмагу і "великим, цікавим старпером", зазначає The Guardian. За даними видання, обожнюваний глядачами Гембон оберігав своє особисте життя і неохоче давав інтерв'ю. 2004 року в одному з інтерв'ю він заявив: "Я просто продовжую працювати і намагаюся тримати рот на замку".

Читайте також:

Чи не стало відомого народного артиста України. Йому було 67 років

"Скасування" Меладзе: у Росії зриваються концерти артиста. Тепер можна з Вірою Брежнєвою у турне податися

"Живу під наглядом": Максим Галкін розповів про стосунки з Лаймою Вайкуле і чому він із нею живе