У віці 69 років пішов із життя видатний діяч культури, народний артист України Андрій Верес. Протягом усього свого життя він зробив значний внесок в український фольклор та музику. Верес очолював Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» та відіграв вирішальну роль у створенні та розвитку різноманітних творчих колективів, у тому числі знаменитого ансамблю «Калина». Він також був художнім керівником відомого чоловічого колективу «Козачі забави», а останніми роками брав участь у жіночому хорі «Перлина Петропавлівки».

Про це пише «obozrevatel»

Примітно, що Андрій Верес вплинув на українську музику і пісню як всередині України, так і в усьому світі. Він присвятив себе розкриттю потенціалу української музики та надихнув виконавців любов'ю до співу та сцени. Його творчість призвела до відродження української пісні в Київській області та викликала оплески публіки у багатьох країнах, включаючи Польщу, Нідерланди, Велику Британію, Перу, Еквадор, Південну Корею та за її межами.

Андрій Верес: скрін із мережі
Андрій Верес: скрін із мережі

Колишній президент України Віктор Ющенко висловив щирі співчуття у зв'язку зі смертю свого близького друга та колеги-захисника культури. Ющенко високо оцінив непохитну відданість Вереса українській музиці та його внесок у популяризацію української культури та спадщини у всьому світі. Окрім творчої діяльності, Верес був відомий підтримкою захисників України та сильним патріотичним духом.

«Все своє життя Андрій був щиро відданий одній ідеї – розкриттю потенціалу української музики, української пісні. Він без утоми засновував і виводив на високий професійний рівень ансамблі та групи, вірив у виконавців, вирощуючи в них любов до співу та любов до сцени. Завдяки його ентузіазму українська пісня відроджувалась на Київщині з кінця 1980-х років та збирала оплески у десятках країн світу до останніх днів його активного творчого життя – від Польщі, Нідерландів та Великобританії до Перу, Еквадору чи Південної Кореї. Його музична дипломатія зробила багато для інтересу до України, для її сприйняття у світі як країни талановитої, батьківщини унікальної культури з міцним корінням», - сказав Ющенко.

Андрій Верес: скрін із мережі
Андрій Верес: скрін із мережі

У Андрія Вереса залишилися син Максим та дружина Галина, які були для нього потужними джерелами підтримки та натхнення. Його спадщина та вплив його роботи у сфері української культури дуже не вистачатимуть.

Читайте також:

Захочеться з'їсти всю каструлю: рецепт соковитих пельменів з гарбузом та м'ясним фаршем

Обов'язково тримайте їх на підвіконні: названі кімнатні рослини, що покращують сон і вбирають негатив.

Софія Ротару не витримала і показала зворушливу листівку, присвячену захисникам України