У далекому 1966 році на Буковині, у місті Вижниця, було створено біг-біт групу "Смерічка", яка вперше використовувала електроінструменти і стала однією з перших ВІА СРСР. Саме завдяки цьому колективу набули свого часу популярності Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Володимир Івасюк, Софія Ротару та Іво Бобул. І ось стало відомо, що з життя пішов засновник гурту "Смерічка".

Помер відомий український композитор та засновник легендарного ВІА "Смерічка" Левко Дутковський. Музикант помер 16 травня у рідних Чернівцях віком 80 років.

У композитора залишилися дочка Вікторія, онуки Христина та Ганна, зяті та сестра Оксана. Дружина Алла померла ще у червні 2004 року.

Трагічну звістку повідомив у Facebook журналіст і дослідник української естради Михайло Маслій.

Чоловік написав, що останні дні життя Дутковського були болісними і болючими. Ще б пак, композитора не стало після перенесеного інфаркту і COVID-19.

"У рідних Чернівцях, у кардіологічному центрі, після перенесеного інфаркту та коронавірусу 16 травня військового 2023 року близько 20 години помер один із засновників української естрадної пісні, великий вчитель, композитор, музикант і стратег Левко Дутковський. До 80 повних років додалося тільки болючих днів Легенда української естради, засновник відомого на весь світ ВІА "Смерічка", – зворушливо написав Маслій.

Маслій також зазначив, що Левко Дутковський ніколи не змінив думки, що "треба співати не чуже, а своє рідне, українське". Артисти "Смерічки" об'їздили багато країн та брали участь у фестивалях, де навіть перемагали.

Также Дудковский является автором многих известных песен, таких как "Незрівнянний світ краси", "У Карпатах ходить осінь", "Горянка", "Сніжинки падають", "Матіоли цвіт", "Черешневий гай", "Якщо любиш, кохай".

Народний артист України удостоєний багатьох нагород. Музикант став лауреатом всеукраїнських фестивалів як композитор (1988, 1997, 1998, 2001). Дутковський є переможцем фестивалю "Шлягери ХХ століття" за народне визнання пісні "Якщо любиш, кохай".

Ім'я музиканта занесено на "Алею Зірок" у Чернівцях. А також Дутковський є кавалером ордена "За заслуги" ІІІ та ІІ ступенів.

Читайте також:

Незабаром наздожене маму: донька Олі Полякової похвалилася фігурою у вбранні

Лайма Вайкуле розповіла, навіщо Пєсков прибіг цілувати руки Аллі Пугачової, яка виступає проти Путіна.

"Давали пару років життя": легендарний актор культових бойовиків розповів про хворобу