Фонд Джорджа Клуні за справедливість («За справедливість») подав до суду три позови до Федеральної прокуратури Німеччини з вимогою розслідувати військові злочини, вчинені російськими окупантами в Україні.

Фонд надав усі відповідні докази прокуратурі та передав ті самі матеріали до Міжнародного кримінального суду.

Про це пише «obozrevatel»

Ініціатива «Досьє Фонду справедливості», яка діє з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, зібрала докази та підготувала матеріали, що описують закономірності порушень з боку російських сил в Україні.

Основна мета ініціативи — зібрати докази міжнародних злочинів, ініціювати судове переслідування військових злочинців та осіб, відповідальних за масові злочини, а також представляти інтереси жертв справедливості.

"З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року команда юристів-міжнародників та слідчих, які працюють в рамках ініціативи Foundation for Justice "Досьє", збирає докази та готує подання, що докладно описують схеми порушень, скоєних російськими військами в країні. "Досьє" збирає докази міжнародних злочинів, ініціює переслідування скоєних військових злочинів та масових звірств, а також представляє інтереси жертв у їхньому прагненні до справедливості", - уточнюють представники фонду.

Команда юристів фонду зосередила свою увагу на трьох епізодах, які сталися в Україні після вторгнення. Вони зібрали вичерпні досьє на виявлених військових злочинців, які представляють 16 жертв та сім'ї загиблих.

До епізодів входить ракетний обстріл із застосуванням ракет Х-22 села Сергіївка в Одесі влітку 2022 року, в результаті якого 22 особи загинули та 40 отримали поранення. Команда захищає 11 сімей жертв у цій справі. Другий епізод стосується тортур та вбивства чотирьох чоловіків у Харківській області у березні минулого року.

Третій випадок охоплює різні злочини, у тому числі вбивства, пограбування, сексуальне насильство та інші злочини на Київщині того ж місяця.

Ганна Нейстат, юридичний директор ініціативи «Досьє», наголосила на суворому процесі, який включав опитування свідків, роботу на місцях, аналіз документів, вивчення супутникових зображень та визначення найкращого юридичного підходу.

"Наша команда витратила півтора роки на те, щоб опитати свідків, провести польові роботи, проаналізувати документи, вивчити супутникові знімки, прийняти рішення про найкращий юридичний підхід та підготувати до процесу жертв та їхні сім'ї. Тепер я впевнена, що ці справи сильні і що вони дадуть німецьким судам реальний шанс досягти справедливості для постраждалих", - каже вона.

Докази, зібрані у цих справах, вважаються переконливими і можуть допомогти німецьким судам досягти справедливості для жертв.

Прокуратура може в майбутньому видавати ордери на арешт, зокрема через Європол та Інтерпол. Раніше Джордж Клуні закликав ліквідувати приватну військову компанію «Вагнер», звинувативши її в терорі та запропонувавши країнам Заходу приєднатися до коаліції, спрямованої на знищення бізнес-імперії компанії.

Читайте також:

Допоможе звичайне куряче яйце: що потрібно зробити, щоб орхідеї почали цвісти вдвічі пишніше

Арестович запитав політиків: "Скільки можна траплятися на ту саму схему?"

Долара стає все менше: що тепер буде з гривнею і до чого готуватись