Стало відомо, що 26 серпня помер режисер, народний артист РРФСР Гліб Панфілов. Останні місяці він відновлювався після хвороби – у травні повідомлялося, що Панфілова госпіталізували з інсультом. Йому було 89 років.

На початку року Гліб Анатолійович поховав свою дружину та "музу" Інну Чурикову, з якою вони прожили понад 50 років і, мабуть, ця втрата відібрала у нього всі сили.

Трагічну новину повідомив директор театру "Ленком" Марк Варшавер, який назвав його режисером унікального таланту.

"На жаль, помер великий режисер, друг нашого театру Гліб Анатолійович Панфілов", – сказав Варшавер.

За інформацією Telegram-каналу Mash, причиною смерті Гліба Панфілова став повторний інсульт.

"Більше години лікарі виборювали його життя, пережити повторний інсульт він не зміг", - сказано в повідомленні каналу.

Гліб Панфілов народився 21 травня 1934 року у Магнітогорську. У ранні роки працював на Свердловському телебаченні, де зняв кілька фільмів.

У 1960-1963 роках заочно навчався на операторському факультеті ВДІКу, потім перейшов на очне навчання на відділення режисерів-постановників художнього фільму Вищих курсів сценаристів та режисерів.

В 1966 почав працювати на "Ленфільмі", де зняв свій перший художній фільм "У вогні броду немає", фільм отримав головний приз фестивалю в Локарно.

У 1970 році він зняв фільм "Початок" з Інною Чуріковою у головній ролі, під час зйомок вони одружилися та прожили разом понад 50 років. Інна Чурікова померла 14 січня 2023 року у віці 79 років.

За свідченням друзів і колег стан Гліба Панфілова різко погіршився саме після смерті дружини Інни Чурикової, яку знімав у кіно і для якої ставив спектаклі на театральній сцені. Вона була його музою, і режисер, схоже, так і не зміг упоратися з втратою.

1977 року Панфілов перейшов на кіностудію "Мосфільм". На "Мосфільмі" Панфілов зняв фільм "Тема", який одержав головний приз Берлінського кінофестивалю.

1986 року дебютував як театральний режисер у театрі "Ленком" постановкою "Гамлета", в якій грали провідні актори театру: Олег Янковський (Гамлет), Інна Чурікова (Гертруда), Олександра Захарова (Офелія).

1990 року зняв фільм "Мати" за мотивами творів Максима Горького. У тому ж році був нагороджений призом Канна за художній внесок у кінематограф.

Гліб Панфілов, лауреат Державної премії РРФСР ім. братів Васильєвих, академік Національної академії кінематографічних мистецтв та наук Росії.

Був лауреатом премій "Ніка" (2005, 2012), "Золотий орел" (2006, 2021) та інших.